Ο Μάρκος Βαμβακάρης θεωρείται ο "Πατριάρχης του ρεμπέτικου"!

Όταν έφυγε από την Σύρο και πήγε στον Πειραιά και άκουσε τους τότε ρεμπέτες να παίζουν είχε πει: "Θα μάθω κι εγώ μπουζούκι! Αν δεν μάθω να παίζω σε έναν χρόνο, θα κόψω τα χέρια μου από την ρίζα...", κι έτσι έμαθε να παίζει κι έγραψε τραγούδια τα οποία μέχρι και σήμερα ακούγονται!

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του που το ξέρει όλος ο κόσμος είναι η "Φραγκοσυριανή"! Έχει χιλιοπαιχτεί,χιλιοακουστεί και διασκευαστεί από νεότερους καλλιτέχνες.

Πως όμως γράφτηκε αυτό το κομμάτι;

Ο Μάρκος όταν έπαιζε σε κόσμο πάντα κοιτούσε κάτω. Δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι. Σε μία εμφάνισή του στην Σύρο, εκεί που έπαιζε, σήκωσε για μια στιγμή το κεφάλι και αντίκρισε μια πάρα πολύ όμορφη γυναίκα! Ξανακατέβασε το κεφάλι και συνέχισε να παίζει. Όταν γύρισε στον Πειραιά, έχοντας στο μυαλό αυτήν την γυναίκα που είδε στην Σύρο, έγραψε.... "Μια φούντωση μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά, λες και μάγια μου 'χεις κάνει Φραγκοσυριανή γλυκιά....."

Και κάπως έτσι, για μία όμορφη γυναίκα, την μία φορά που σήκωσε κεφάλι ο Μάρκος την ώρα που έπαιζε, γράφτηκε ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια στην Ελλάδα!