Μανώλης Χιώτης! Ο άνθρωπος σταθμός στην ιστορία του μπουζουκιού και της Ελληνικής δισκογραφίας.

Ήταν αυτός που έβαλε τέταρτη χορδή κι έκανε το μπουζούκι ηλεκτρικό προσθέτοντάς μαγνήτες.
 
Ήταν αυτός που έβαλε το μπουζούκι στον Λευκό Οίκο. 
Ήταν αυτός που έπαιζε κιθάρα στο μπουζούκι.
Ήταν αυτός που άκουγε ο Jimi Hendrix και ρωτούσε να μάθει πράγματα, και όταν ρώτησαν τον Hendrix πως αισθάνεται που είναι ο μεγαλύτερος σολίστ έγχορδων απάντησε "Μάλλον δεν έχετε ακούσει τον Έλληνα Μανώλη Χιώτη..."
Ήταν αυτός που έγραψε τραγούδια και τα δάχτυλα έπαιρναν φωτιά πάνω στα τάστα του μπουζουκιού όταν έπαιζε τα σόλο.


Υπάρχει ένα τραγούδι όμως, το οποίο το έγραψε ο Χιώτης, αλλά δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να το παίξει.

Το 1955, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη, ο Μανώλης Χιώτης συνέθεσε  ένα τραγούδι το οποίο ερμήνευσε η Πόλυ Πάνου και λεγόταν "Σε λίγα δευτερόλεπτα".

Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε ως " ο πονοκέφαλος των μπουζουξήδων". Κανένας δεν μπορούσε να παίξει αυτό που είχε γράψει ο Χιώτης....

Ούτε καν ο ίδιος όταν πήγε στο στούντιο να το ηχογραφήσει. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Σταματίου πως όταν πήγαν για την ηχογράφηση με τον Χιώτη, τον ρώτησε: "Ποιος θα το παίξει αυτό ρε Μανώλη;", "Γι'αυτό το έγραψα. Για να μην μπορεί κανένας να το παίξει." απάντησε ο Χιώτης.
Ακόμα και ο Χιώτης, αυτός ο τεράστιος σολίστ του μπουζουκιού, δεν μπορούσε να παίξει το κομμάτι στο στούντιο. Κάπου το έχανε....Τόσο δύσκολο ήταν. Ξεκινούσε, το έχανε, νευρίαζε, έφευγε...Τρεις φορές πήγε για να το ηχογραφήσει και τη δεύτερη φορά έσπασε το μπουζούκι από τα νεύρα του.Έτσι λοιπόν γράφτηκε αυτό το τραγούδι....