Άρθρο του Γιώργου Λεγάκη, στιχουργού του κομματιού, στην Αυριανή, Δευτέρα 24 Μαρτίου 1997.


"Στης Ελλάδας τον κόρφο,ως πότε θα φωλιάζουν ηγέτες προδότες..."

Πέρσι τον χειμώνα ήρθε στο σπίτι μου ο συνθέτης Χρήστος Μαυράκης . Ήταν αργά κι έκανε κρύο. Πήρε την κιθάρα να ζεσταθούμε λίγο.

Θέλω να κάνω ένα τραγούδι για την Κύπρο. Και να πηγαίνει κάπως έτσι: "Εκείνο το πρωί, λες και δεν ήθελε να ξημερώσει κι η μέρα φοβότανε..."
Και γιατί να μιλάει μόνο για την Κύπρο. Ας το κάνουμε γενικό. Με βάση την Ελλάδα, τη δικιά μας πατρίδα, ας φτιάξουμε ένα τραγούδι που να μιλάει για τις μικρές πατρίδες όλου του κόσμου, που πάνω-κάτω περνούν τις ίδιες προδοσίες, του είπα εγώ. Συμφωνήσαμε κι αρχίσαμε να γράφουμε και να σβήνουμε.... "Εκείνο το πρωί λες και δεν ήθελε η αυγή να φέρει για το χάραμα χρώματα..." (Πράγματι ο Νότης μου είπε ότι το τραγούδι μιλάει για την προδοσία της Κωνσταντινούπολης. Άρα ο στόχος μας επιτεύχθηκε.)

Το τραγούδι φτιάχτηκε, Και πήγαμε στο studio να το ηχογραφήσουμε ως demo, για να το δειγματίσουμε σε κάποιους τραγουδιστές. Συνήθης διαδικασία. Το τραγούδησε εκπληκτικά ένας νέος τραγουδιστής , ο Κώστας Αθανασίου. Και αργά, κατά τις 4 τα ξημερώματα, πέρασε από εκεί και ο Θεόδωρος Δουλάμης, ο οποίος του πρόσθεσε μια πρόζα. Μόλις είχαμε ολοκληρώσει μια μικρή σύγχρονη τραγωδία.

Μετά άρχισε η μάχη με το κατεστημένο. Ποιος τραγουδιστής θα ήταν τόσο μάγκας για να πει τούτα τα λόγια; Ίσως κανείς. Γι'αυτό έφτιαξα και ένα άλλο στίχο, πιο εναλλακτικό και πιο μαλθακό, για ώρα ανάγκης...

Τότε ο Μαυράκης στέλνει την κασέτα στον Νότη Σφακιανάκη, που εκείνο τον καιρό περιόδευε στην Κύπρο. Ο Νότης συγκινείται τόσο από το τραγούδι, που το βάζει να ακουστεί από τα μεγάφωνα της συναυλίας του!

Και ερχόμενος στο "Oasis Rex", το προσθέτει στο πρόγραμμα του, τελευταίο στη σειρά, να κλείνει με αυτό, να χαιρετάει το πολυπληθές κοινό του: "Αχ Ελλάδα λυπημένη, έρημη μα δοξασμένη, πόσο σ'αγαπώ, ήρωες που μας ζητάνε, να μην δώσουμε να φάνε, κι άλλο μερτικό..."
πηγή: http://lekakis.com/patrida.pdf