"Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας" είναι ίσως το πιο γνωστό ορχηστρικό ελληνικό κομμάτι (μαζί με τον "Ζορμπά").

Στην φωτογραφία πιο πάνω βλέπουμε έναν φαντάρο να χορεύει βαρύ ζεϊμπέκικο για την Ευδοκία και παρόλο που αυτή συνοδεύονταν από τέσσερις άντρες, μπαίνει στον ρυθμό και βαράει παλαμάκια στον φαντάρο. Όσοι έχουμε δει την ταινία ξέρουμε πως ακούγεται  " Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ". Στα γυρίσματα όμως, ο πρωταγωνιστής χόρευε το "Άτακτη" του Μάρκου Βαμβακάρη μιας και δεν είχε γραφτεί ακόμα μουσική για την ταινία.

Όταν οι παραγωγοί συμφώνησαν με τον Μάνο Λοΐζο, ο συνθέτης βλέποντας το υλικό από τα γυρίσματα που κράτησαν δύο μέρες, γράφει την μουσική.

Έπειτα ζητάει από τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο να γράψει στίχους για την μουσική του. Ο Παπαδόπουλος αρνήθηκε να γράψει και είπε χαρακτηριστικά στον Λοΐζο πως δεν χρειάζονταν στίχοι μιας και η μουσική μιλούσε από μόνη της.

Όταν πήγαν να ηχογραφήσουν το κομμάτι, ο Λοΐζος ήθελε να ηχογραφηθεί με τον τζουρά του ρεμπέτη Γιώργου Μουφλουζέλη. Ήταν ένας παλιός τζουράς, καθόλου περιποιημένος με δεκάρες αντί για κλειδιά όπως λέει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης που έπαιζε τον τζουρά στην ηχογράφηση.

Ήταν όμως σκαλιστό το σώμα του τζουρά κι έβγαζε έναν γλυκό ήχο. Αυτόν ακριβώς τον ήχο που ήθελε ο Λοΐζος στο τραγούδι του. Ξεκινούσε να παίζει ο Πολυκανδιώτης και λίγες νότες μετά ο τζουράς ήταν τελείως ξεκούρδιστος. Μία,τρεις, πέντε, δέκα φορές το ίδιο έργο, ο Πολυκανδιώτης νευρίασε και ζήτησε από τον Λοΐζο να του φέρει άλλον τζουρά. Ο Λοΐζος του είπε πως πρέπει να παιχτεί με το συγκεκριμένο όργανο το τραγούδι.

Έτσι κούτσα κούτσα παίχτηκε το γνωστότερο ζεμπέκικο ορχηστρικό.