"Ο Τζακ Ο’ Χάρα" είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.

Μιλάει για έναν άνθρωπο φτωχό και μπεκρή, που "δεν είχε σκέπη" και κάποιον βαρύ χειμώνα πέθανε από το χιόνι που είχε ρίξει.

Πολλοί που έχουν ακούσει το τραγούδι νομίζουν πως πρόκειται για μία ιστορία που σκέφτηκε ο στιχουργός και την έκανε στίχο.

Ο Τζακ όμως ήταν υπαρκτό πρόσωπο στη Νέα Υόρκη.

Εκεί είχε βρεθεί ο Γιωργος Ζαμπέτας το 1971 με τον στιχουργό του τραγουδιού, Θεοδόση Άθα. Ο Άθας είχε τότε έναν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στην πόλη και ζήτησε από τον Ζαμπέτα να του πάρει μια συνέντευξη (φωτογραφία πιο πάνω). Μετά το τέλος της συνέντευξης, ο Άθας είπε στον Ζαμπέτα πως είχε κάποιους στίχους και αν τον άρεζαν τον Ζαμπέτα να τα έκανε τραγούδια. Ο συνθέτης δεν έφερε αντίρρηση και την επομένη, ο Άθας πήγε τους στίχους του στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Ζαμπέτας. Ανάμεσα τους ήταν "Ο Τζακ Ο’ Χάρα", "Ο Λουκάς", "Η Ξανθιά Κυρία", και πολλοί άλλοι, οι οποίοι αργότερα έγιναν σπουδαία τραγούδια....

Τα τραγούδια είχαν ως κύριο θέμα τον θάνατο και το Χάρο. Ο Άθας εμπνέονταν να γράψει από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, μιας και ως δημοσιογράφος καθημερινά διάβαζε τα νέα.

Κάπως έτσι γράφτηκε και "Ο Τζακ Ο’ Χάρα". Ο Τζακ ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν άπορος και κοιμόταν στα παγκάκια της Νέας Υόρκης. Ζούσε από τις ελεημοσύνες που του έδιναν οι περαστικοί, ενώ κάθε φορά που του περίσσευαν κάποια κέρματα, συνήθιζε να τα χαλάει σε ποτό. Δεν είχε συγγενείς, ήταν μόνος, χωρίς στον ήλιο μοίρα. Κάποιον βαρύ χειμώνα, που το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, ο Τζακ δεν άντεξε και πέθανε στο δρόμο. Ο θάνατος του, όχι μόνο συγκλόνισε την κοινωνία, αλλά παράλληλα δημιούργησε και έντονο προβληματισμό. Τι θα έκαναν έναν άνθρωπο που είχε πεθάνει και δεν είχε καθόλου χρήματα; Κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη του άτυχου άνδρα, με αποτέλεσμα να παραμείνει νεκρός στο χιόνι, μέχρι να βρεθεί λύση και να διευθετηθεί το ζήτημα....
Ο Τζακ Ο’ Χάρα ήταν μπεκρής 
χρυσή καρδιά, άδεια τσέπη 
και ήρθε ο χειμώνας ο μακρύς 
κι ο Τζακ δεν είχε σκέπη. 

Μια νύχτα χιόνισε πάρα πολύ 
και βγήκαν οι γειτόνοι 
για να φτυαρίσουν το πρωί 
και βρήκαν μες στο χιόνι 
της γειτονίας το φρόκαλο 
τον Τζακ Ο’ Χάρα κόκαλο. 

Στέλνουν χαμπέρι στο γιατρό 
από ενδιαφέρον, 
"τρέξε γιατρέ μου, το και το, 
τον χάνουμε το γέρο". 

Μα ο γιατρός κάνει νερά, 
γιατί δεν έχει τυχερά, 
ο θάνατος είν’ έξοδο 
κι ο Τζακ σε αδιέξοδο. 

Σαν κάναν το καθήκον τους 
ήσυχοι πια οι γειτόνοι 
γυρίσανε στο σπίτι τους 
κι αφήσανε στο χιόνι 
της γειτονιάς το φρόκαλο, 
τον Τζακ Ο’ Χάρα κόκαλο... 


πηγή: Μηχανή του Χρόνου